Lær mer om rasen
Historie
Fram til 70-talet var Laikarasene lite kjente i Norden. Finnene fikk kontakt med den organiserte Laika verden, via hundeutstillinger i Leningrad (nå St. Petersburg) på 60 tallet. På 70 tallet ble Laikaene omtalt i forskjellige jaktblader og de første ble importert til Finland og Sverige.
I 1978 importerte Lars Svanberg den første hannhunden til Sverige, Buinak for bruk på bjørn. Senere importerte han Urmann som senere ble solgt til Norge. Første kullet i Norge ble trolig født hos Vargtjønnbekken’s kennel ved Lars Mediaas i 1984. Tispa var kjøpt hos Lars Svanberg og hadde Buinak som far og Bojka, en annen import som mor. Utover 80 tallet økte interessen og antall kull pr. år økte.
Rune B. Samuelsson har i boken Nordliga Jaktspetsar beskrevet laikarasenes opprinnelse og tidlige utvikling i Norden.
Hjemland og rasestandard
Laikaene har sin opprinnelse i den Russiske Taigaen og opprinnelig var det flere lokale typer, men på 40 tallet ble det bestemt at de skulle slås sammen i geografiske regioner. I 1947 fikk Vostotchno sibirskaia Laika – Østsibirsk laika egen status som rase og den første foreløpige rasestandarden kom i 1949.
Østsibirsk Laika er den minst homogene laikaen med store variasjoner i type og farge. De fleste farger og kombinasjoner er tillatt, men ikke prikker på kroppen. De vanligste fargene er viltfarget, black and tan og svart og hvitflekkete. Høyde hannhunder fra 57-64 cm og tisper fra 53-60 cm.
Bruksområder
Østsibirsk Laika er en allsidig jakthund som i sitt hjemland skal kunne brukes til jakt på alt fra småvilt til storvilt og rovvilt. I Norden blir de fleste i hovedsak brukt på storvilt. I Finland er det og en del som er jaktpremiert på skogsfugl. For mange Laika eiere er det ønsket om noe mer enn en ren elghund som bidrar til rasevalget. Rasen er en utpreget løshund og bør brukees som dette. De er og ofte gode trekk og kløvhunder.
Utbredelse og registreringer
Rasen finnes utover sitt hjemland, hovedsakelig i Norden. Finland er det landet utenfor Russland med flest registreringer. I Norden er østlaikaen den 4 største målt i antall registereringer. Det registreres ca 500 pr år i Norden og ca 45 i Norge.
Helse
Østsibirsk laika er i all hovedsak en sunn og frisk rase. Det finnes lite sykdomsregistreringer på rasen og andelen med HD er minst av elghundrasene med i underkant av 2 % med registrert HD.
Lenker
Svenske laikaklubben www.laikaklubben.se
Finske laikaklubben https://laikajarjesto.fi/