RAPPORT FRA NM BANDHUND 2009

Arrangøren av Norsk Mesterskap for Bandhund 2009, Follo og Østfold Elghundklubb v/ Jan Kåre Lie har utarbeidd følgende rapport etter mesterskapet.

 

REFERAT FRA NM BANDHUND,  3., 4. – 5. september 2009

Basen for årets NM bandhund var ved Glomsrødsjøen i Rakkestad kommune. Stedet, som ligger midtveis mellom Rakkestad og Halden, passet bra, for her er alt samlet på ett sted, med store fellesarealer og gode overnattingsmuligheter på to- og tremannsrom. Her er det også et stort kjøkken, der sjefen for innkvartering Ann Helen Aabogen Haugaard gjorde en utmerket jobb.

De 20 påmeldte ekvipasjene representerte 16 av NEKFs 22 områdeklubber. De øvrige fire hundene var tittelforsvareren fra 2008, som var spesielt invitert, en ekstra fra arrangørklubben og en ekstra fra hver av de to klubbene som har over 400 medlemmer, Hedmark og Nord-Trøndelag.  Hundene var fra 2 ½ til 7 ½ år, med en snittalder på litt over 4 år, fordelt på to raser, derav 15 norsk elghund, grå og fire norsk elghund, sort. En hund, den eldste, ble trukket fordi tispen hadde fått løpetid. Det var hensynsfullt av eieren å si ifra om det, men det står klart i reglene at en løpsk tispe ikke kan delta på samlet prøve. Med en i avgang møtte 19 ekvipasjer opp ved Glomsrødsjøen torsdag ettermiddag.

Alle deltagende klubber har plikt til å skaffe en dommer pr ekvipasje hvis arrangørklubben ber om det, og vanligvis har ikke det vært noe problem, men i år ble det dommermangel. Det var to grunner til det. For det første stevnekollisjon med fem andre 2-dagersprøver samme helg, og for det andre at flere dommere var opptatt med reinsjakt. Follo og Østfold EHK har bare fire, og under NM skulle tre av dem enten delta eller ha sentrale oppgaver på basen. Problemet ble løst takket være positiv innstilling fra dommere i Sør-Trøndelag, Oslo-området og to settedommere, deriblant Tomas Lager fra Bergslagen ÄHK og Marit Aaslie Brenden fra Hallingdal og Valdres EHK. Derfor kunne alle de 19 hundene stille til start.

Vi hadde i alt 33 terreng klare til bruk. De var fordelt på 13 i Rakkestad, 3 i Eidsberg, 1 i Trøgstad, 6 i Marker, 4 i Aremark, 3 i Halden og 3 i Sarpsborg. Før trekningen torsdag ble 19 av de «sikreste» plukket ut, da hadde vi 14 i reserve. De fleste lå innenfor 30 minutters kjøretid fra basen, og alle var satt opp med kjentmann som måtte være med ekvipasjen hele dagen.  Kjentmennene hadde gjort et grundig forhåndsarbeid for å kvalitetssikre terrengene, og kunne rapporterte om god elgbestand.

Torsdag 3/9 fra kl 14 var det innkvartering av deltagere, dommere, og medlemmer av NEKFs Forbundsstyre, som hadde lagt sitt møte her under NM.  I ventetiden serverte Guttorm Bjørge kaffe, pølser og vafler, noe som falt i smak. Kl.18.00 ønsket leder Jan Lie velkommen til Bandhund NM 2009. Deretter startet lukket dommermøte ledet av Jan Lie, der NKKs representant Johnny Skyrud tok en gjennomgang av prøvereglene. Skanning av alle hundene foregikk samtidig ute. Kl.19.30 startet trekning for fredag 4/9. Det gikk kjapt unna takket være Roald Opsahls proffe dataprogram. De fleste kjentmenn hadde møtt opp, slik at de kunne avtale med hundefører og dommer om møtested neste morgen. De øvrige ble det gjort avtale med over telefon. Kl.20.00 ble det servert en enkel middag. Etter det gikk de fleste tidlig til sengs.

Fredag 4/9 var det opp kl.04.00, så frokost og matpakkesmøring, og mellom 4.30 – 5.30 avreise til prøveterreng, avhengig av kjøretid. Prøven startet da det lysnet kl.06.00, med oppholdsvær den første timen, før det satte inn med øsende regn og stødig vind fra sør, som fortsatte utover hele dagen – godt jaktvær med andre ord! Da de gjennomvåte ekvipasjene kom tilbake fra skogen var det godt å få vrengt av seg klærne, ta en varm dusj og få på seg tørre klær, og så smakte det med kaffe, pølser og vafler! Fra kl.16.00-18.00 var det lukket dommermøte, så ble dørene åpnet og resultatene etter første dag var klare.. De var usedvanlig gode. Hele 16 av 19 hadde gått til premie, derav 1 pr x 12, 2 pr x 2, 2 pr x 2. Tre hunder hadde ikke kommet for elg og fikk 0 pr. Fire hadde fått over 90 poeng, og best etter første dag var Smalmyras RV-Mira til Geir Jordet med 93 p, men konkurransen var skarp. Det skilte bare fire poeng mellom de fem beste! Alle som har vært med på en samlet 2-dagersprøve vet at ingen ting er avgjort før dommermøtet er over andre dag, men med så mange førstepremier var det klart at den som ville ble NM-vinner måtte gå til 1pr også andre dag.

Kl.18.00 var det trekning for lørdag 5/9. Fire terreng ble byttet ut med reserveterreng som også skulle være av meget god kvalitet. Avtale om møtested og tid for nye kjentmenn ble gjort. Så var det klart for festmiddag kl 19 for 75 deltagere, dommere, kjentmenn og gjester. Jan Lie ønsket velkommen til bords, og gav ordet til toastmaster Arne Jaavall som ledet oss gjennom kvelden med gode historier og et lunt glimt i øyet. På menyen sto kalkunfilet med fløtegratinerte poteter og grønnsaker, med is og kaffe til dessert. Til maten ble det servert vin, øl eller alkoholfritt. Ordfører i Rakkestad, Peder Harlem som selv er elgjeger, var gjest og takket for invitasjonen, formann i NEKF Ellen Krogstad hilste fra forbundet, NKK representant Johnny Skyrud takket for godt samarbeid på dommermøtet og kom med velvalgte ord om arrangementet. To lokale damer sto for underholdningen, som var gitar og sang. Stemningen rundt bordet var høy, noe alle de gode historiene fyrte opp under. Festmiddagen ble avsluttet ved at kjentmann Ole Vister takket for maten.

Lørdag var værforholdene vanskeligere enn første dag, med lite og svært vekslende vind. Prøvestart 06.00, som dagen før. Da ekvipasjene kom tilbake fra skogen ble det meldt om mye elgkontakt, men at innpåstillingen hadde vært problematisk pga den ujevne vinden. Lukket dommermøte ble holdt 16.00-18.00. Da dørene åpnet, og de 45 gjenværende gikk til bords var det bare dommerne som visste innholdet i premielisten. De øvrige hadde reist hjem, for mange hadde lang vei å kjøre. På slutten av måltidet slo Jan Lie på glasset og reiste seg. En forventningsfull stillhet senket seg over forsamlingen. Nå falt dommen! Han gratulerte først med flotte resultater, og foretok så premieutdelingen med vinneren til slutt.

Vinner av NM Bandhund 2009 ble mesterskapets yngste hund, den knapt 2 ½ år gamle NES Fjellbandets Vårin til Tore Storhaug fra Hordaland EHK, med 1 pr og hele185 p (91 94). Ingen har tidligere vunnet med en så høy samlet poengsum, heller ikke med så stor margin. Generelt var det denne gang usedvanlig store sprang i poengsummene mellom de fire beste, de med 1 pr begge dager, henholdsvis 15, 6 og 16 poeng. NMs nest yngste deltager, bare en måned eldre enn Vårin, var NEG Zoro til Oddvar Andersrød fra arrangørklubben som fikk 1 pr og 170 p (82 88).  Nr 3 ble NES Balder, en 6 ½ år gammel hannhund til Øyvind Eriksen, Oslo-områdets EHK med 1 pr og 164 p (83 81). Bare en gang tidligere har norsk elghund sort vært på pallen. Det var i 2000 da det ble første og tredje plass. Akkurat som i år! Litt av en revansje! Nr 4 ble den snart tre år gamle NEG Pei Fang Siko til Andreas H. Solvik fra Jotunfjell og Fjordane EHK med 1 pr og 150 p (75 75). Disse fire på topp var de eneste med 1 pr begge dager, men ettersom første premie en av dagene og minst 3 pr den andre (eller omvendt), uavhengig av samlet poengsum, gir 1 pr totalt, fikk 11 av 19 hunder 1 pr. I tillegg fikk en 2 pr og to 3 pr. Totalt ble 14 premiert, dvs hele 73%!  Under en jaktprøve er det ikke bare spørsmål om dyktighet. Man må også ha litt flaks for å lykkes, akkurat som på vanlig jakt. Hvis ikke dommeren har visuell kontakt med elgen blir det maks 2 pr. Det fikk mange erfart denne dagen! For øvrig premiering og skogsprotokoller henvises det til vår nettside www.foehk.no.

Som prøveleder vil jeg takke alle som var tilstede under NM for at det ble den rolige og fine stemningen som det var under hele arrangementet. Jeg vil spesielt takke dommerne for god dømming, og ryddige dommermøter med nøye gjennomgang av skogsprotokollene. Til slutt vil jeg takke NKK representant Johnny Skyrud for den solide støtten både før og under NM.

 

For NM-komiteen

Jan Lie

Skroll til toppen
Rull til toppen