Hva skjer på utstilling

Når du skal på utstilling for første gang er det noen tips og ta med seg og noe av dette skal vi forsøke å nevne opp her.
1. Forberede hunden for utstilling:

Alle hunder som skal stilles på utstilling skal være vaksinert, og vaksinen skal ikke være eldre enn 3 år. Merk deg at hvis hunden din må revaksineres må dette skje tidsnok. Ta kontakt med din veterinær om dette. Hunden skal også være IDmerket. Dette må utføres av en veterinær og kan enten være en Chip som legges under huden på hunden som kan sjekkes ved en spesiell søker eller en kan tatovere et unikt nr. i hundens øre.

Å trene hunden på det som skal skje i en utstillingsring er også viktig med tanke på at hunden skal vise seg fra sin beste side. Tren hunden din på å kontrollere tennen. Dette er greit å begynne med fra hunden er liten valp. La gjerne flere enn bare deg selv gjøre dette. Får ikke dommeren se tennen kan ikke hunden bebømmes og får 0 premie.

image3.phpDet er greit å trene hunden i å bevege seg inne i ringen. Har du muligheter for å være med på et utstillingskurs bør du benytte deg av det, men dette kan du også trene på selv. Du lager deg et område på en åpen plass med en firkant, ca 15 – 20 meter. Dette illustrerer utstillingsringen. Start med å gå rundt i en sirkel i ytterkant av dette området. Lær hunden din å gå ved din side og ikke trekke i båndet. Har du problemer med å få hunden din til å gå ved din side uten å trekke i båndet kan et nyttig hjelpemiddel være et tynnt utstillingsbånd. Før dette båndet høyt opp mot øverste nakkevirvel, helt oppunder ørefestene. Dette vil medføre at du har full kontroll bare ved et lite napp i båndet. Pass på å få hundens oppmerksomhet hele tiden, ros hunden med munter stemme og gjerne lokk med en godbit. Etterhvert kan du nå få hunden til å løpe ved din side med slakt bånd. Det er viktig at hunden synes dette er moro. Avslutt økten før hunden blir lei og gjenta dette når hunden har hvilt seg.

image2.phpHunden skal føres rundt ringen på din venstre side og du skal gå mot solretningen i ringen. Dvs at hunden vil da gå inn mot sentrum av ringen. Når hunden er fortrolig med å gå rundt i ringen kan du begynne å øke tempo. Gå med raskt tempo og avhengig av hundens størrelse vil den nå begynne å trave. Har du en voksen eller en større hund må en selv løpe for at hunden skal oppnå høy nok hastighet. Hunden skal aldri galoppere. Tren på å gi hunden riktig hastighet i forhold til størrelse og kondisjon. Fint om noen kan være med å se på, da kan en få beskjed når hunden har de peneste bevegelsene, altså riktig fart. Løpingen vil foregå rundt i ytterkant av ringen samt rett fra og rett i mot dommeren. Alt dette vil skje etter komando fra dommeren.

Høydemåling er et nytt moment. Noen hunder synes høydemåling er litt skummelt og viker unna dommeren når han eller hun kommer med målestaven. Tren hunden med at noen kommer med en liten kvist eller lignende og legger den forsiktig ned på hunden skulder. Pass på å oppmunrte hunden og gi godbit når den godtar at du får målt høyden. Har noen du kjenner en målestav så er jo det det beste, men det holder lenge med en kvist. Det er berøringen og pinnen hunden reagerer på.

image.phpTren hunden til å stå på fint og naturlig. Når dommeren skal bedømme hunden skal hunden stå rolig i sin naturlige stilling. Dette kan en øve på ved å hjelpe hunden til å stå riktig. Når den står fint, får den en godbit og oppmuntring. Etter hvært som en trener på dette vil hunden stille seg opp og vente på godbiten. Dette er også nyttig i forhold til at da vil hunden vise seg naturlig for dommeren og jo mindre en trenger å styre med hunden under visning jo mer avslappet vil hunden være i forhold til utstillingssituasjonen.

La andre bekjente og ikke bekjente av hunden din berøre den, se på tenner, beføle pels og benstamme slik at hunden blir fortrolig og sikker å situasjonen. Det er derfor veldig nyttig å trene sammen med andre.

 

2. Melde seg på:

Når du skal melde på din hund er det viktig å melde den på i riktig klasse. I 2007 ble nye utstillingsregler tatt i bruk og er du usikker på i hvilken klasse du skal melde på, så kan du enten ta kontakt med noen som har vært med på utstilling tidligere eller så kan du ringe arrangøren. Hunden din kan meldes på enten via et skjema som du finner her under denne linken eller du kan oppgi alle data pr. epost. Det er greit å benytte skjema så er du sikker på at du får med deg alle opplysninger.

Etter noen dager vil en motta melding fra arrangøren vedr. sted, oppmøtetidspunkt, startnr og ev annen rellevant opplysning i forhold til arrangementet.

3: Utstillingen:

Møt opp i god tid. Sørg for å hente ut nødvendige papirer i sekreteriatet før du tar ut hunden. Husk å ta med stamtavle og vaksinasjonsattest, dette vil arrangøren kontrollere. Det vil være greit å aklimatisere hunden litt så ta den ut og la den gjøre seg litt kjent med omgivelsene. La aldri hunden løpe fritt uten bånd på utstillingsområdet. Er dette første gang du deltar på utstilling vil du lære mye av å se på hva andre gjør. De fleste arrangører bistår gjerne med litt tips og råd om du spør. Det er også mange «proffe» handlere som mer enn gjerne gir deg tips.

Hunden bedømmes oftest i alabetisk rekkefølge etter rase, de yngste i rasen først (med unntak av valp) og utover til de eldste. Tispene bedømmes alltid etter at hannhundene i rasen er bedømt. Valp bedømmes i et valpeshow. En valp får en vurdering av dommeren, men konkurerer ikke med de eldre hundene.

Alle resultater fra utstillingene rapporteres fra arrangøren og inn til NKKs database. Som medlem i en elghundklubb er du automatisk medlem av NKK og du har tilgang på NKKs DogWeb, en database der alle opplysninger om hunden din vil være lagret.

Lykke til med utstillingene.

 

Under finner du nyttig info fra NKK

Ny i ringen?

Du som er fersk i utstillingsringen kan lese mer om utstillingstrening i vår artikkelserie:

Hvordan lære hunden at ustilling er gøy?

Hva ser dommeren?

Shinning i siste sekund.

Tap og vinn med samme sinn.

Å være på samme team.

 

Du kan også laste ned vår folder Ny i ringen. Folderen forklarer utstillingsregler på en lettfattelig måte.